Primaria Iecea Mare

Bine ati venit pe site-ul institutiei noastre!

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Acasa Cultura

Cultura

Email Imprimare PDF
Iecea Mare este un sat de campie, adunat cu strazi drepte majoritatea caselor vechi sunt construite tip vagon, din caramida, chirpici sau pamant batut, avand mai multe incaperi.
O camera buna in fata, o bucatarie de obicei folosita de batrani, apoi o camera si o bucatarie locuite de tineri, un spait pentru alimente, iar dedesubul camerei din spate se afla pivnita (beciul)cu intrare de obicei din coridor.De casa era legat grajdul pentru vite mari.
In majoritatea cazurilor, in cealalta parte a curtii se afla o cladire mai mica cu o bucatarie de vara, un sopron pentru unelte si o aplecatoare cu cotete pentru pasari. Casele noi sunt construite tip bloc sub forma de L, iar coridorul este inchis cu sticla.
Intre anii 1957-1958, dupa decretul din 1954, au fost construite pe locul fostelor vii ale satului 300 de case pe 300 locuri de casa (16 ari) pentru cetatenii de nationalitate romana, colonizati in 1945, 1946. Casele acestora nu fac front cu strada, ci sunt asezate la 2-3 metri in interiorul curti si sunt construite din pamant batut, chirpici sau blocuri de ciment.
Portul national atat roman cat si cel german nu se poarta, satenii se imbraca obisnuit. Numai cu ocazia sarbatorilor sau serbarilor date in cadrul scolii sau caminului cultural, tinerii purtau portul popular. Portul national roman este diferit, deoarece familiile colonizate din diferite regiunii ale tarii si-au pastrat tipicul acestor regiuni, de exemplu in portul popular ardelenesc predomina cusaturile cu ata neagra, paiete, margele si fluturasi. Motii(Tara Motilor) poarta fara a se jena costumul popular, chiar sunt mandrii, mai ales cei in varsta. Portul german, svabesc, nu se deosebeste de portul din alte sate din Banat.
Dintre obiceiurile locale care au disparut de-a lungul anilor, amintim SPINNSTUBE , la care prilej vecinele se adunau si torceau canepa sau lana care apoi se impletea sau se tesea.
Obiceiul plantatului pomului de mai, MAIBAUM-SETZEN, in noaptea de 30 aprilie -1 mai, tinerii de 16-20de ani plantau in fata casei autoritatilor satului ori a fetelor, cate un stalp din lemn impodobit cu o coroana de flori si acesti pomi de mai erau scosi in ultima duminica a lunii mai in sunet de fanfare, se termina cu o mare petrecere. Un alt obicei tot la sfarsitul lunii aprilie, copiii pocneau cu bice lungi prin sat iar fetele impodobeau portile, usile si ferestrele cu frunze de soc pentru a speria spiritele rele (inghetul) iar luna mai sa fie calda, fara bruma si inghet.
Localnicii satului Iecea Mare au fost atrasi si de alte activitati recreative cum ar fi fotbalul si muzica. Astfel ca in 1925 a luat fiinta prima echipa de fotbal ca in 1943 sa existe 3 echipe de fotbal in 1946 se formeaza o echipa condusa de Petre Orbulescu iar in 1957 clubul sportiv este preluat de Baizer Francisc. In 1936 WIKETE NICOLAUS a infiintat o orchestra alcatuita din 31 de persoane iar in 1946 dupa 10 ani deschide o scoala de muzica cu 60-80 de elevi . Dar prima formatie a fost infiintata in 1922 condusa de Bernard ORTH.
Activitate muzicala este continuata si in 1951 Iosif Helmman obtine locul II pe tara la un concurs cu fanfare din Iecea Mare. Intre anii 1958-1966 scoala de muzica este condusa de JOSIF BAIZER cu 40 de elevi, obtinand multe premii cu orchestra la nivel raional_si regional.
Tot in acest timp au existat 2 formatii de muzica usoara si un taraf. Pana in 1985 au fost doua echipe de dansuri populare romanesti si svabesti. Trebuie amintit si faptul ca in satul Iecea Mare s-a infiintat din 1923 o formatie de pompieri.
Biserica Catolica a fost construita intre anii 1770-1780, cu materialul de constructie primit de la statul habzburgic, iar lucrarile au fost facute de locuitorii satului prin munca voluntara . A mai fost renovata intre anii 1910-1911.Hramul biserici este Sfantul Carol BOROMEUS (in 4 noiembrie) si in prima duminica dupa aceasta zi de nastere se serbatoreste hramul KIRSCHWEIH (sfintirea biserici)
Romanii nu si-au construit biserica pana in anul 1987-1988. Serviciul religios era tinut intr-o casa obisnuita. Hramul bisericii ortodoxe din Iecea Mare este al Sfintilor Mihail si Gavril care a fost sarbatorit prima data in 1988(Ruga).
La nr. 147, intr-o casa obisnuita era Politia numita
 

Administratie publica

Warning: Parameter 1 to modAccordionMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /var/www/vhosts/ieceamare.ro/httpdocs/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99

Date de contact

 

Primar: Tomulea Liviu Stefan

Viceprimar: Dragan Sorin

Secretar: Dinu Darius Dacian

 

Adresa: Iecea Mare, Nr.127A

Telefon: 0256/365713

Fax: 0256/365885

Cod postal: 307091

Email: primaria@ieceamare.ro

Noutati

Raspuns sinteza

PRIMARIA COMUNEI IECEA MARE

RASPUNS - SINTEZA

Privind comentariile si observatiile primite din partea publicului in procesul de consultare cu privire la initierea elaborarii plan urbanistic general si regulament local de urbanism al comunei IECEA MARE.

 Pina la data de 15.10.2012 iclusiv(data indicata in anuntul privind intantia de elaborare a planului urbanistic general PUG si a regulamentului local de urbanism RLU)data limita pentru formularea observatiilor propunerilor si comentariilor publicului nu s-a depus nici o scrisoare.

Datele tale

IP-ul tau
52.91.245.237
United States United States :
Browser
Unknown Browser Unknown Browser
Sistem de operare
Unknown Operating System Unknown Operating System